A.d.s

My Life:: Projek Kereta Petrol to GAS
Posted at 23.Feb,2008 17:29  Comments 0 / Trackbacks 0
aku ingat nak convert kereta kancil 660 kepada NGV, lepas surf Internet, dapati memang ada kereta kancil dah ditukar kepada NGV, malangnya kereta terbenam le pasal tangki tu berat. Yg penting PUSPAKOM tak akan luluskan pemasangan tersebut, alasannya tak ada tempat nak letak tayar spare.

Nak pasang kat kereta tiara, engin pulak problem, nak repair sama harga dgn beli second hand tiara dlm RM1500.

So semalam baru beli ISWARA 1.5A, 1993, harga RM5,500.00. Adik Ipar akan uruskan urusan welding dan cat.


Insuran RM495.50
Transfer nama RM250.00
Puspakom RM100.00
Road Tax RM 90.00

Total RM 935.50

Total Habis setakat 23/2/2008 RM5500 + RM935.50 = RM 6,435.00



Siap nanti boleh le pasang NGV, dlm Internet kos pemasangan RM3000.00 utk engin jenis kaberator, kalau injection RM4000.00. Tetapi ada kedai dekat mines kasi harga RM2800.00, tangki 62 liter. Besar tu.

Abg sulung aku dah convert, kalau dulu setiap hari dia belanja RM50, sekarang cuma RM5/- sehari. Banyak jimat. Aku sekarang ni, 3 hari habis dlm RM75/-, harap-harap bila tukar NGV ni dpt le RM8 utk 3 hari. Sebulan belanja minyak aje RM560/-. Pakai gas mungkin cuma RM64.00 sebulan jimat dekat RM500 sebulan. Maka dalam 6 bulan cover balik kos pemasangan NGV.




http://ngv.net.my/price.htm


(A) The Standard Package for a carburetor car will be as follows:
1) Tank - 55 liters steel tank , manufactured by Rama Cylinders in India, 25 years life span and can hold around RM 8.50 to RM 9.30 worth of gas
2) Kit - , manufactured by GN Group of Argentina, 2 years warranty on the regulator and 1 month warranty on the spares / accessories.
3) Gas mixer - varies from vehicle to vehicle, made of special aluminium.
4) Workmanship - as mentioned above along with free labour on check up, tuning, replacements, etc for the first month from date of installation after which labour will be charged as per job done.
The above package will be RM 3000.00





Comments
Trackbacks
Post a comment